Balmazújváros - Kadarcs Napforduló 2014
2014-es év
 
2013-as év
 
Barátaink
 
Kézművesek, vásárosok
 
Rendezvény ajánló
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
2012-es év
 
2011-es év
 
2010-es év
 
Linkek
 
DE Farmakognóziai részleg - Gyógynövények és hasznuk a Hortobágy Mellyékén

A Debreceni Egyetem Farmakognóziai Tanszéki Részlege 2009-ben a Növénytani Tanszék keretein belül kezdte meg működését. A tanszéki részleg feladata a Gyógynövény- és drogismeret (farmakognózia) tárgy elméleti és gyakorlati oktatása magyar és angol nyelven a Gyógyszerészeti botanika oktatása gyógyszerész-hallgatók számára, valamint a gyógynövénybiológiai témakörben a gyógynövények és hatóanyagainak felhasználása (biológus bsc), a gyógynövény-biotechnológia (biotechnológus msc) és a farmakognózia-növényi hatóanyagismeret (biomérnök msc) hallgatók számára.

A farmakognózia elnevezés a görög pharmakon (drog, hatóanyag) és a gnosis (tudás, tan) szavakból eredeztethető. A szakterület hazánkban sokáig a gyógynövény és drogismeret néven volt ismert de a „drog” szó jelentése az idők folyamán megváltozott, a mindennapok szóhasználatában az illegálisan előállított és fogyasztott kábítószereket jelentette, és így félreértésekre adott okot.

A tárgy tananyaga felöleli a gyógynövények, valamint a belőlük előállított drogok (általában szárított növényi részek, produktumok) botanikai és kémiai ismeretét, a természetes anyagok sajátosságait, képződésük elemzését, a korszerű elválasztástechnikai módszerek alkalmazását, és a gyógynövények hatásának ismeretét.

Az idők folyamán a szakterület jelentős fejlődésen és változásokon esett át. A növényi és ritkább esetben állati eredetű drogok vizsgálata mellett helyett kaptak olyan  szervezetek, élő hatóanyagforrások mint a különböző szerveződésű gombák vagy egy más megközelítésben a tengerek, édesvizek élővilágát képviselő szivacsok, algák is. Egyes tudományterületek előretörésével, technikák fejlődésével a farmakognózia multidiszciplináris szakterületként a botanika, a kémiai ökológia, mikrobiológia, tenger és édesvízi biológia, a gyógyszer-technológia és a farmakológia eredményeire épít.

 

Születési horoszkóp,ajándék 3 évi elõrejelzéssel,ingyenes konzultációs lehetõség, telefonon,messengeren,skypeon! Várlak!    *****    Kihagyhatatlan asztrológiai megrendelések, olvasmányok, szoftverek, ezoterikus témák sokasága vár az oldalamon. Várlak!!    *****    Vanessa Hudgens - Magyarország egyetlen mûködõ az egykori Szerelmes hang jegyek sztárjával foglalkozó oldala!    *****    A végtelen szeretet az egyetlen igazság, minden más illúzió.    *****    Ha sok mindent tudni szeretnél és válaszokra vársz látogass el oldalamra!    *****    SZEREPJÁTÉK - Csatlakozz közénk és légy részese egy kalandnak - FRPG - Még nem késõ csatlakozni - SZEREPJÁTÉK    *****    VANESSA HUDGENS - A LEGNAPRAKÉSZEBB MAGYAR RAJONGÓI OLDALAD A TEHETSÉGES ÉNEKES-SZÍNÉSZNÕRÕL - VANESSA HUDGENS    *****    Ipari elektronkia szerviz, villamos kéziszerszám javitás, érintésvédelmi felülvizsgálat. elektronika-szerviz.gportal.hu    *****    Minden lány egy kicsikét királylány, minden Fiú kicsit hõs lovag. - FRPG    *****    | WATTPAD | Egy neves gimnázium, egy gazdag, arrogáns srác és egy ösztöndíjas lány nem mindennapi szerelme | WATTPAD |    *****    Szerepjáték – Csatlakozz közénk, és részese Te is a kalandoknak - FRPG    *****    Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs. - Egy igazi hõs sem tudja magáról, hogy hõs.    *****    Nincs Új Poszt Cousin & Best Friend & A Lot More    *****    az új élet reményében, hajózz    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér    *****    csillagütközés marcangolta nász    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Új lovas szerepjáték! * Új lovas szerepjáték! * Lépj be a lovak csodálatos világába! Nevelj te is nálunk!    *****    ANELIATH - varázslat és sárkányvér- Te ki leszel ebben a csavaros Történetben? - SZEREPJÁTÉK    *****    Te ki leszel ebben a csavaros, mágiával, intrikával és hataloméhséggel fûszerezett olvasztótégelyben?